El Club. No cal dir les següents paraules Natació Sabadell per saber de qui parlem. El Club està d’aniversari. Aquest 2016 fa 100 anys i des de ‘Diari de Sabadell’ volem fer-nos ressò de la història de l’entitat aquàtica més important del país. Des que el 1916, Joan Valls el va fundar s’han viscut moltes etapes i ara, en un any olímpic amb els Jocs de Río del mes d’agost com aquest, hi ha arriba amb bon estat de salut. La il·lusió de ser el club amb més olímpics com ja ho va ser el 2012. L’entitat que presideix Miquel Torres ha preparat tota una sèrie d’activitats que tindran el seu punt àlgid el 31 de maig en un acte a la Faràndula. Fem un viatge als inicis i mirem l’etapa primera fins a 1950.

 

 

http://www.diaridesabadell.com/2016/01/15/arrenca-el-centenari-del-club-natacio/

 

Tal dia com avui, un 16 de gener.. pero del 1916 es presentava en societat el Club Natació Sabadell. Durant l’any anterior, Sabadell ja havia estat noticia per la disputa a la Bassa de Ca La Paula del primer festival de Natació i el primer partit de waterpolo. Cent anys després fins a nou waterpolistes entre nois i noies prenen part aquests dies a l’Europeu de Belgrad. 

 

L’Assemblea de socis del 25 de juny del 1916 va formalitzar l’aprovació dels Estatuts i la primera Junta Directiva amb la persona de Joan Valls com a soci fundador Gradualment, el Club va calant a la societat sabadellenca. L’any 1918 s’inaugura la primera piscina del país (Vapor Codina amb 25 metres de llarg i 12 d’ample) i ja un any després es fa el primer campionat de Sabadell de natació. Tot un esdeveniment poder gaudir. 

 

L’entitat pionera en la construcció de la primera piscina d’aigua dolça on la creixent massa social va poder, per un costat, gaudir dels esports aquàtics. I també gaudir d’un espai lúdic i d’esbarjo per les famílies de Sabadell que anaven consolidant el Club. Als anys 20 fou el gran impulsor i promotor de la natació a tot l’Estat, creant la Federació Catalana i l’Espanyola. 

 

És la primera base que ha forjat el que celebren els 25 mil socis que consta actualment l’entitat que té dos seus: La del segle XXI, a Can Llong, al carrer Budapest i la històrica del carrer Montcada que va ser inaugurada el 31 de juliol del 1929. Mentres al món, hi havia el crack de la Borsa de Nova York, a Sabadell es gaudia d’una piscina de 25x14 metres amb un camp d’esports i uns vestidors. 

 

 

Noms propis com Ramón Sapés que va ser el primer nedador del Club en batre un récord d’Espanya o la María Mercadé que el 1934 va ser campiona de Catalunya infantil a Reus, sent la primera nedadora que sortia a nedar fora Molt més que un club d’aigua es comencen a disputar partits de bàsquet i entrenaments d’atletisme. Ja s’hi havia instal·lat el trampolí a la piscina. 

 

El Club pateix com tot el país la Guerra Cívil (1936-39), mentres els homes eren al front la presidència recau en Francesca Casanovas. Un cop finalitzada la guerra s’inicien les gestions per tornar a posar en marxa l’entitat i es reprenen els entrenaments de natació i waterpolo. A poc a poc es van assolint fites cada cop més important queden tercers al campionat d’Espanya i segons al de Catalunya de waterpolo. 

 

Joan Serra 

Els anys 40, dintre de la foscor del país en els primers anys del franquisme, tenen un nom propi. Joan Serra. El 25 de juliol de 1947 es converteix en el primer esportista internacional del Club Natació Sabadell en un Espanya-Itàlia de waterpolo disputat a Montjuïc. 

 

 

El 5 d’agost de 1948, debuta amb 20 anys en un partit contra Bèlgica als Jocs de Londres. Recordem la figura del millor porter de waterpolo d’aquells Jocs i com va portar l’acreditació en l’homenatge que va fer el Club el 2012 als olímpics de l’entitat. ‘El primer olímpic del Club va rebre el 1950 el primer premi com a Millor Esportista de la ciutat. El recordat Joan Serra. 

 

Agenda 2016 

 Durant tot l’any, el Club farà moltes activitats. Les més properes seran ja el dia 22 una trobada amb totes les seccions. El 16 de febrer, partit de la Lliga Mundial de waterpolo masculí, Espanya i Montenegro.

 
 
Modificado por última vez en Lunes, 07 Marzo 2016 22:10
Valora este artículo
(0 votos)
Visto 1389 veces
Jordi Sánchez

 

Periodista especializado en Deportes y Motor con más de 20 años de experiencia tanto en prensa escrita (Diari de Sabadell, Mundo Deportivo) y televisión (Canal 50 Vallès)

 

Ahora desde mi página web www.jordipress.com

 

Journalist, Photographer and Community Manager

 

Email. jordi@jordipress.com o jordipress@gmail.com

 

Twitter: @jordipress 

 

Instagram: jordipress

 

Móvil: 659.647.386

 

 

Sitio Web: www.jordipress.com

Deja un comentario

Asegúrate de llenar la información requerida marcada con (*). No está permitido el Código HTML. Tu dirección de correo NO será publicada.

Síguenos en Facebook

Información

 

Veo lo mismo que tu

Ahora lo escribo más allá de Sabadell

De todo y para todos

Vida, pura vida en todos los sentidos

A traves de www.jordipress.com

Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Comentarios

Imágenes